möten och besök

KOMMUNLEDNING

NYNÄSHAMN

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Fin(snickeri)besök hos AR Snickeri och Lackering


Vårt senaste besök tog oss till Rappsta industriområde och AR Snickeri och Lackering. Vi möttes av en imponerande maskinpark som har kapacitet att snabbt ställa om och leverera volymproduktion med hundradelspassning.


AR Snickeri och Lackering flyttade in i Rappsta industriområde för tre år sedan. Här skall man inte låta sig luras av den blygsamma fasaden. Bakom ryms en maskinpark med allt ett finsnickeri av rang behöver och lite till.


Roland Ahlberg har drivit företaget sedan 1987. När han växte ur lokalerna i Sunnerby industriområdet gick flyttlasset till Rappsta industriområde. Här tillverkas numera allt från kök, dörrar, trappor, fönsterbrädor till möbler på beställning av Roland och hans anställda. Roland levererar till kunder såsom byggare och husfabrikanter i byggbranschen runt om i hela Stor-Stockholm.


Det var fantastiskt att se hur Nynäshamns kommuns logga fräses fram på ett par minuter. Tack för ett mycket trevligt och spännande besök!


Läs mer på Nynäshamns kommuns hemsida va länken:

https://www.nynashamn.se/Kommun-och-politik/Nyhetsarkivet-for-Nynashamns-kommun/Artiklar-nyheter-naringsliv-och-arbete/2019-04-01-Finsnickeribesok-hos-AR-Snickeri-och-Lackering.html

"Från årsskiftet kommer en fyrklöver bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet att styra i Nynäshamns kommun."

Kommunledningen

Harry Bouveng (M)

ordf. kommunstyrelsen


Daniel Adborn (L)

ordf. i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden


Maria Gard Günster (C)

ordf. kultur- och fritidsnämnden


Marcus Svinhufvud (M)

ordf. barn- och utbildningsnämnden


Antonella Pirrone (KD)

ordf. socialnämnden


Alexandra Madsen (M)

politisk sekreterare

Invigning av Cykelskogens förskola


Den 28 mars invigdes Cykelskogens förskola på Nickstahöjden av Marcus Svinhufvid (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Det var kul att officiellt få inviga förskolan, som är ett välkommet tillskott till vår förskoleverksamhet.


Vi hoppas kunna inviga ytterligare två nya förskolor inom ett år - Utsikten i Nynäshamn, och den renoverade Sunnerby Förskola. Det finns ytterligare lokalbehov där det skissas på lösningar men dessa nya förskolelokaler är i alla fall viktiga steg i rätt riktning.


Nynäshamn bjöd dessutom på vackert väder denna dag!

Ministerbesök på Torö Lanthandel och Bageri och Valsjö gård


Under hösten fick Torö Lanthandel och Bageri besök av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som kom för att diskutera landsbygdsfrågor. Med på besöket var även tjm från kommunens Tillväxtavdelning.


Det vart ett bra samtal över en kopp kaffe med kanelsnäckor om de satsningar som de nya  ägarna gjort för att utveckla servicen i den anrika lanthandeln. Att den utökade servicen blivit så populär att den fört med sig parkeringsproblem tar vi med oss och gratulerar till en fantastisk utveckling av platsen.

Etableringscentrum i Nynäshamn invigt


Ett Etableringscentrum har invigts på Lövlundsvägen 3 i Nynäshamn. Politiska kommunledningen var på plats tillsammans med en delegation tjm för att klippa band, hålla tal och lyckönska det 3 åriga projektet som skall hjälpa nyanlända att snabbare få arbete eller börja studera.


I varje centrum finns arbetsförmedlare, jobbagenter, arbetskonsulent, samhällsvägledare och språkpedagoger. Tillsammans tar de olika professionerna fram en individuellt utformad handlingsplan för varje inskriven person. Vår förhoppning är att de metoder och arbetssätt som utvecklas här ska leda till ett så bra mottagande och en så bra integration att resultatet gör att arbetssättet sprids över hela Sverige.


Projektet är ett samarbete - Nynäshamn, Haninge, Tyresö och Arbetsförmedlingen Östra Södertörn - med finansiering från Europeiska socialfonden (ESF). Nynäshamn var först ut. Etableringscentrum kommer även att invigas i Tyresö och Haninge.

Mer information finns på kommunens hemsida.Tillväxt i fokus


Så var kommunstyrelsens  temadagar där ledamöter och kommunledning går igenom och analyserar kommunens alla olika verksamheter slut.

Viktiga dagar för framtiden med avstamp i det som varit. Temadagarna avslutades med ett seminarium om tillväxt i Stockholm - Mälardalen, Södertörn och Nynäshamn.


Två gästföreläsare kom för att berätta mer om den spännande utvecklingen i regionen som pågår för fullt utan tecken på att stanna av.


Visste du att om Södertörn vore ett eget län skulle det vara det fjärde största länet i Sverige och även ha haft den fjärde största befolkningstillväxten? Faktum är att

Södertörn nu har en snabbare företagstillväxt än Stockholms län i sin helhet. Antalet företag och antalet anställda på Södertörn växer också snabbare och mer än vart tredje företag på Södertörn är växande.


Om du är intresserad och vill läsa mer om vad som händer i länet kan Tillväxt- och regionplaneförvaltningens rapport "Stockholmsregionens internationella relationer och utbyte" rekommenderas.

Tillsammans kan vi göra mer


Återkommande möter kommunledningarna i Haninge och Nynäshamns kommun varandra för att få tillfälle att informera och diskutera frågor om tillväxt och samhällsbyggnadsfrågor som berör båda kommunerna.


Det är tradition sedan lång tid tillbaka att de båda kommunernas ledning äter lunch tillsammans på Häringe slott. Avsikten med dagens möte var att skapa utrymme för att diskutera angelägna gemensamma frågor som t.ex. rör tillväxt, utvecklingsplaner och samhällsbyggnadsfrågor på lång och kort sikt. Därför var kommunstyrelsens presidium utökad med ordförande i kommunernas miljö- och samhällsbyggnadsnämnd denna gång som hölls på Stockholms Hamnars utvecklingskontor.


Det blev en mycket lyckad dag med presentationer om kommunernas näringsliv och samhällsplanering samt en rundtur på Stockholm Norvik hamn som Stockholms Hamnar bjöd på. Dagen avslutades med dialog kring samverkan och om vad som skapar mervärden. Intresset var stort för att ta del av varandras sätt att arbeta. Dels för att lära av varandra, men också för att dra nytta av varandra i arbeten framåt där kommunerna har likartade mål.